2012. október 19., péntek

Zugevő magyarok Kongóban
    Bár még csak három hete vagyunk itt, de sikerült kicsit belekóstoltunk a kongói gasztronómiába. Szerencsére a főzést egy csodálatos helyi asszonyka (Mami) oldja meg helyettünk. Mire hazaérünk az iskolából, ott vár bennünket az asztalon a gőzölgő, meleg étel. Ez remek dolog, ami itt csak a kiváltságosoknak jár. Eme látvány elfeledteti velünk a tényt, hogy napi egyszeri meleg étkezéssel kell biztosítanunk elegendő tápanyagbevitelt. Ezt elég nehéz volt megszokni, de leleményes magyarként mindig megoldottuk valahogy a vacsorázást is. Az afrikaiak már biztosan hozzászoktak, a ritka étkezéshez, viszont én, aki otthon disznósajtot eszek füstölt szalonnával, nos, számomra kissé nehéz volt az átállás. 
     Délután 4-5 felé érkezünk haza, és addig nem tart ki a 8 órakor elfogyasztott reggeli. Így kénytelenek vagyunk az iskolában improvizálni. A rengeteg gyerek és tanár előtt nem igazán esik jól a falat, ezért szemlesütve, elfordulva próbálunk valami kevéske energiához jutni. Igen, valóban zugevést folytatunk. Ciki tudom, de egyszerűen mi nem ehhez vagyunk hozzászokva. Most már kezd átállni a szervezetünk, ami nagy megkönnyebbülés. Volt, hogy fincsi mangót vettünk, amit az árus néni piros porral szórt meg. Hú, ez biztos fahéj gondoltuk, és hatalmasat haraptunk a chili poros, sózott gyümölcsbe. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy ettünk eme remek étekből. 
     Napi ételeink: Nos, azt kell, hogy mondjam Mami nagyon „beszéli a nyelvünket” ezen a téren. Köretnek burgonya, rizs, tészta és makemba(főzőbanán) van, ami néha kiegészül káposzta, illetve vegyes salátával. A hal, csirke és kecske már csillapítja a magyar ember éhségét is. Desszertnek többnyire banánt, mangót, papaját, kókuszt vagy körtét kapunk, amelyet a helyiek nemes egyszerűséggel csak „almának” hívnak. Nemrég paprikás krumplit kaptunk, aminek óriási sikere lett. Annyira örültünk neki, hogy még a csoki fekete Maminak is sikerült elpirulnia.
     Helyi ételek: Az étkezdéknél kampón lógnak a kecskék, és a még életben lévő kollégáik békésen rágicsálnak a bejárata előtt. 
Előtte :)

Utána :(
Lehet itt kapni mindent. Trópusi gyümölcsöket, manióka gyökeret, szárított hernyót, füstölt halat, krokodil- és majomhúst, de láttam egy ládát tele marha lábszárral patástól.


 Hernyót valaki?

Nagyon sok a külföldi áru, ami kb. ugyanannyiba kerül, mint nálunk. Sőt, itt még a helyben készített olasz pizza is import terméknek számít, ugyanis egy sima sonkás-gombás 30 USD(kb.6800Ft) körül mozog.
Ami viszont nagyon tetszik, hogy édesebbnél-édesebb gyümölcsöket kap az ember bármelyik utcasarkon. Potyog a fákról a mangó, és a helyiek vitamintól duzzadó, mézédes papaját tartanak az orrunk alá. A banánnak is egészen más íze van, mint otthon. Mintha valaki cukorral beinjekciózta volna őket, és kb. 100 Ft-ért adnak egy kilót. Összességében azt mondhatom, hogy odafigyelnek ránk, de azért kicsit megtapasztalhatjuk mi is a helyi étkezési morált. Igazából nem is bánjuk, hiszen csak így tudunk azonosulni a környezetünkkel és már most új értelmet nyert néhány szó. Számunkra a falánkság, mértéktelenség és a pazarlás már örökre bevésődött a kerülendő tulajdonságok közé…

Balázs

Nincsenek megjegyzések: