2012. november 13., kedd

Adományok


Már megvagyunk a személyes adományok átadásának nagy részével. Ilyet egyrészt a jelképesen örökbefogadott gyerekek kaptak „szüleiktől”, másrészt a leginkább rászoruló gyerekek, illetve azok, akik szorgalmukkal, jó tanulmányi eredményükkel érdemelték ki. Az ajándékok között van minden, az iskolaszertől a ruhákon és tisztálkodási szereken keresztül a játékig. 

Az átadás maga, nem egy hivatalos átadó ünnepség keretében zajlott le, mint otthon szokott. Hanem egyesével kerestük meg a gyerekeket, időnként óráról hívták ki őket nekünk a tanáraik. Azt mondták itt így szokás, és mivel nem kap mindenki, és a különböző adományozók eltérő dolgokat küldenek, talán jobb is így. Mi azért igyekeztünk még így is némi ünnepélyességet cserkészni a dologba, de hát a 40 fokos iskolaudvaron ez elég nehéz. Az átadást azért minden esetben fotón rögzítettük, amin viszont sajnos inkább a gyerekek első megilletődése látszik, illetve az, hogy a helyi szokásnak megfelelően komolyan veszik a fényképezést, nem mosolyognak. Szerencsére a felbontásnál már sikerült több vigyort is elcsípnünk. A gyerekek különben láthatóan örültek az adományoknak, ami olyan volt, azt pedig a testvérek, együtt lakók szétosztották egymás között. Pár gyerektől jelképes örökbefogadó szüleik különben válaszlevelet is reméltek, de főleg az alsósoknak nehezen megy még az írás franciául, a kreatív, önálló írást pedig eléggé háttérbe szorítja az iskolarendszer. Úgyhogy végül rajzolásban állapodtunk meg a többséggel, aminek eredményeként csodálatos, a színes ceruzakészletet teljesen felhasználó művek születtek. 

A „projekt” tehát összességében jól sült el, néhány tanulság azonban született azzal kapcsolatban, mit is érdemes igazán Afrikába küldeni ( pl. íróeszköz, tisztálkodási szerek) és mit nem. Sajnos például volt olyan, a hiányos táplálkozás miatt még az átlagnál is kisebb termetű gyerek, aki óriási ruhákat kapott, illetve olyan is, aki az itteni időjárás mellett értelmetlen darabokat. Ételt sem a legjobb ötlet küldeni, és a csalódás elkerülésének érdekében a csomagolás ne legyen megtévesztő (telefon dobozban nem telefon). Mindenesetre köszönjük a gyerekek nevében a sok adományt, és szeretettel várjuk a további segítséget!

By Adri

Nincsenek megjegyzések: