2012. november 29., csütörtök

Felszolgálás! Kézből, vagy fejről?
Újabb projektemhez érkeztem, méghozzá a gasztronómia alapjainak bemutatását tűztem ki célul. Az afrikai vendéglátás! Nos, elég nehéz szép szavakkal illetni ezt a fogalmat. Ittlétem alatt sikerült megtapasztalnom a legmagasabb és a legalacsonyabb színvonalat is. Látogatóként az 5* Hotel Fleuve Congo-ba is betekintést nyerhettem, amely étterme maximálisan kielégíti az európai kívánalmakat is. Csodás dekoráció, a padló márványból, az asztalok szépen megterítve, a felszolgálók elegáns ruhákban teljesítették a vendégek kívánságait. Általában külföldiek, de tehetősebb kongóiak is igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, és ilyen körülmények között fogyasztják el a napi betevő falatot.

Ezzel szemben az utca embere árusok fején cipelt kosarakból fogyasztja el a megkívánt falatot, vagy issza meg a hűsítő vizet, üdítőt. 


A kosarakban aztán minden megtalálható. Kókusz, mangó, papaya, cukornád, tej, kenyér, kolbász, manióka, de sokszor percekig nézegetem, és próbálom kitalálni, hogy mi lehet a fejecskéken. Mindezek ellenére utcán étkező embert még nem láttam, és mi sem eszünk sétálgatás közben. Anno szakács tanulóként az ajtó mögé bújva kanalazgattam a kaviárt, és lestem, hogy le ne bukjak. Most pedig ittlétem minden pillanatában azt nézem, hogy ne lássanak meg az emberek, miközben egy egyszerű banánt eszek.
 Az éttermek és bárok többségében a felszolgálók és szakácsok képzetlenek. Ebből fakadt a gondolat, miszerint a mi tanulóink előnyre tehetnek szert mindezek ismeretében. Szakképzett felszolgálóként és szakácsként is dolgoztam Magyarországon, illetve külföldön is. Éppúgy ismerem az éttermi, mint a 4 *-os szállodai vendéglátást.

Szóval nagyon ritka Afrikában a képzett vendéglátós. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták az új ismereteket. A szépen megterített asztal itt is szemet gyönyörködtet, és néhányan már maguktól is fel tudnak teríteni, az általam kitalált menühöz. Az ételekhez a megfelelő evőeszközt teszik fel, és a tányérhordást is gyakoroljuk. Senkinek nem egyszerű megtanulni, hogyan kell összefogni 3-4 tányért egy kézben, de ők lelkesen gyakorolnak. Azonban mikor nem figyelek, „afrikanizálják” a tányérhordást. A fejük tetejére teszik, és úgy sétálnak körbe a teremben. Hihetetlen, de némelyek gyorsabban tudnak így menni a padok között, mintha a kezükben lenne. Mikor egy tányérba helyezett két pohár vizet tesznek a fejükre, és úgy lavíroznak az emberek között, akkor tényleg eláll a szavunk. Kedves olvasó, ki lehet próbálni otthon! :)

 
Na jó, a képet látva egy szószos étel még lehet a kötényen végezné, de alakul a dolog. :) Szalvétahajtogatásban is nagyon kreatívak, maguktól gyakorolnak otthon.
Hamarosan tervezünk egy komolyabb szállodai étterem meglátogatását, ahol megnézhetik a gyerekek a vendéglátáshoz tartozó eszközöket, illetve helyiségeket. Élőben biztosan élvezetesebb lesz mindezeket látni, mint egy iskolai teremben elképzelni. Nagyon fontos ezeknek ismerete, hiszen ezzel a tudással a birtokukban bárhol el tudnak helyezkedni majd a világban. Az emberek mindig fognak enni, és a vendéglátás sem megy ki soha a divatból. Italismeret, élelmiszer ismeret, felszolgáló ismeret és ételkészítési ismereteket is szeretnék tanítani. Remélem, hogy hasznukat veszik majd a munkában is, de ha csak otthoni eseményeken használják, én már akkor is boldog leszek.
Balázs

Nincsenek megjegyzések: