2013. január 18., péntek

Díjátadó, 10 éves évfordulós jótékonysági esteItt, Kongóban December 8-án, szombaton került megrendezésre egy díjátadó, mely az Alapítvány 10. évfordulójának megünneplésével egybekötött jótékonysági est volt. A rendezvény főszervezője Ali Vision nevű kongói ismerősünk jóvoltából valósult meg, más szervezetekkel együttműködve, többek között a Convention Coeur du Monde. Az esemény este 8 órakor kezdődött az öt csillagos Fleuve Kongo nevű hotelben. Megérkezésünk után röviddel felvezettek bennünket egy szobába, amelyből csodás látvány nyílt az ország nevét adó Kongó folyóra, illetve a szemközti Brazzaville-re is. Itt öltöztünk át a szponzortól kapott ruhákba. Némi várakozás után lementünk a hotel nagytermébe, ahol elfoglaltuk a helyünket. 

Magyar részről megjelent az alapítvány elnöke, France Mutombo, egy alapítótag, egy munkatárs, illetve két önkéntes. A kezdésig folyamatosan szivárogtak be az ország neves lelkészei és egyéb hírességei. Az est elején France Mutombo mondott beszédet, melyet díjátadások sora követett. A díjazottak azok közül kerültek ki, akik társadalmi szinten, a béke érdekében, illetve a jótékonyság területén sokat tettek a kongóiakért.  Az este néhány pontja különböző látványosságokkal volt megtűzdelve, mint pl. egy táncoló gólyalábas, illetve egy népzenei csoport. Az utolsó program a közös svédasztalos vacsora volt, amely alatt a meghívottak átadhatták adományaikat, melyet az árvaház felújítására fordít az alapítvány. Az este végeztével ismét átöltöztünk, és míg a taxira vártunk, kihasználtam a szoba nyújtotta lehetőségeket, és 3 hónap bögrés (olykor hideg vizes) fürdés után vettem egy forró fürdőt a fürdőkádban. Az élmény leírhatatlan volt, néha még mindig eszembe jut, mikor beleguggolok a kopott kádunkba a vödör fölé. 
Számomra az este legörömtelibb pontja mégsem ez volt, hanem, mikor láthattam az alapítvány helyi munkatársait jól megrakott tányérokkal,  jóízűen enni. A sok gazdag meghívott között ott voltak ezek az egyszerű emberek, akik valószínűleg most ettek először ilyen helyen (5 csillagos szállodában nekem is ez volt az első alkalom), és ki tudja, fognak-e még valaha. Ismerve őket, tudva, hogy honnan jöttek, és hogy otthon miket esznek, nekem a legnagyobb örömet az ő jelenlétük okozta. Nem csak azért, mert ismerős arcokkal találkoztam a sok ismeretlen ember között, hanem azért, mert aznap este ők kaptak valamit, ami a legtöbb kongóinak nem adatik meg.

Szlovák Dávid

Nincsenek megjegyzések: