2013. február 23., szombat

Első hetem KongóbanAnnyi mindent le akarok írni, de a szűkös energiahiány miatt nem tudom megtenni, erről bővebben írni is fogok... Pénteken, egy hete elindultunk 5 társammal Ide Kongóba, ahol az ember megtudja, ki is valójában.
Budapestről indultunk repülővel Isztambulba, ahol átszálltunk. A repülőn megismertem egy kongói kislányt, aki a gépen megsimogatta a kezem, aztán kérte, hogy vegyem fel, és játsszak vele. Majd odajött hozzánk és a hosszú repülőutat kellemesebbé tette, készítettünk is róla sok képet és videót. 
Amikor megérkeztünk, és a repülőgépből kiszálltunk, nagyon párás és meleg levegő fogadott. Azt hittük, minden rendben van, de a repülőtéren félreállítottak minket azzal a kis problémával, hogy az útlevelünkben miért Belgrád szerepel, miért ott kaptuk meg a vízumot... Felkészültünk rá, hogy türelmesen kezeljük a nehézségeket. Próbáltuk  megmagyarázni, hogy Magyarországon nincs kongói külképviselet, de nem hittek nekünk, aztán megérkezett az alapítvány egyik dolgozója, és megoldotta a helyzetet.
 Az otthonunk nem egy ötcsillagos szállás, de takaros, itt ez egy jó szállásnak mondható. A lányok is és mi is Mátéval külön szobában vagyunk. Érdekes, itt minden házat egy kétméteres betonfal vesz körül, nem lehet látni a szomszédokat. A mi házunk egy jól rendezett tisztáson, növényekkel parkosított helyen van, ahol három épület található, mindegyikben egy-egy család lakik. Itt az utcán az emberek főznek, mosnak.
Egyik nap voltunk kirándulni is, olyan sokszínű Kongó, egyik helyen éhező- szomjazó emberek, a másik helyen, pedig "paloták".
Hétfőn esett az eső, ilyenkor megáll az élet, de feltaláltuk magunkat.  A hét többi napján már tevékenykedtünk az iskolában és az árvaházban. Mátéval építettünk az árváknak egy kemencét, hogy fánkot, illetve kenyeret süthessünk a gyerekeknek. Mindkettőnek nagy sikere volt.
Ma van Dalma szülinapja, megünnepeltük kongói módra. Tortát sütni nem tudunk, tortalapról ne is álmodjunk, úgyhogy egy tányérra gyertyát raktunk, körbe raktuk banánnal, és az volt a torta, valamint virágot és Africa feliratú karkötőt kapott.
Nagyon hiányoznak az otthoni barátaim, a családom. Örülök a sok levélnek is, amiket kapok Tőletek, válaszolok is mindenkinek, csak korlátozottak a lehetőségeim. Egy kedves levél utolsó mondatával zárom
bejegyzésem: "A Jóisten áldjon meg barátom!"
- Babay János -
2013.02.23

Nincsenek megjegyzések: