2013. december 18., szerda

"Bonzsúr Mundele!"

Az elmúlt héten gyakran elhangzó mondat, melynek jelentése: Jónapot, Fehér ember!
Már több, mint egy hete így köszönnek az öt magyar önkéntesnek a díszkiséretet alkotó, mezítlábas helyi gyerekek Kinshasa egyik negyedében.
Az elmúlt héten ugyanis felpörögtek az események körülöttünk. A budapesti búcsúzás és elindulás után megtapasztalhattuk, hogy Brüsszelben töltött 14 órás reptéri várakozás, nyolc és fél levegőben, két földrész felett töltött óra, a költözködés, akklimatizálódás, pakolászás, esővízgyűjtés, ötletelés és táblázatgyártás szépségeinek csapatépítő hatása felbecsülhetetlen.
A szállás birtokba vétele után rögtön belevetettük magunkat a környék felfedezésébe, amit az iskolával és az árvaházzal kezdtünk. A fogadtatás nagyon kedves és szívmelengető volt. Az iskolában énekkel, versekkel és virággal, de főleg nagy-nagy kiváncsisággal fogadtak minket, az árvaházban pedig a gyerekek magyar dallal is készültek. Különös érzés volt, ahogy az egészen pici gyerekek a kezeinket méregették, hasonlítgatták az ő pici kezecskéikkel, és nekem olyan érzésem volt, hogy felső végtag tekintetében nem vagyok kellőképpen ellátva. Valószínűleg, ha négy, vagy nyolc karom volna, akkor is felkarig kis kezek borították volna őket.
A helyszínek szemrevétele után nagy lendülettel és lelkesedéssel kezdtünk az otthon kitervelt projektek megvalósításán agyalni. Mostanra már sikerült belemerülni a közös napirend, feladatleosztás és órarendkészítés rejtelmeibe. Egyik ötlet születik a másik után, úgyhogy az elkövetkező pár nap a megvalósítás lehetőségeiről, módjairól fog szólni. Az első egész iskolás akciónk a Mikulás látogatása lesz, amire nagyon izgatottan készülünk, Ábrahám próbálgatja a szakállát, pakolásszuk az otthonról hozott ajándékokat, osztályozunk, szortírozunk, hogy minden renben menjen holnap.
A sok terv és teendő mellett pedig újra és újra rádöbbenünk, hogy milyen értéke van az ivóvíznek, a villanyáramnak, az internetnek, meggyőződtünk róla, hogy sok jó ember kis autóban is elfér, és hogy bizony a hernyót is meg lehet enni. S bár ez egy egészen másmilyen világ, mégis sok a közös vonás, és a szúnyogcsípés itt is ugyanúgy viszket.


Eszter

Nincsenek megjegyzések: