2014. január 28., kedd

Merthogy itt nem csak szórakozás van ám....

Már úgy másfél hónappal ezelőtt, a zord, 25 fokos budapesti irodában felmerült az ötlet, hogy az oktatáson kívül belekezdünk majd két hosszabb távú programba is az itt tartózkodásunk során.
Az egyiknél a koncepció az árvaház gyerekei számára egy olyan projekt beindítása, amivel mindennapos elfoglaltságot kapnak, felelősséget vállalnak, ha jól csinálják, pénzt is  teremthetnek belőle,miközben állatokkal foglalkoznak. Ez jelen körülmények között egy tyúkudvar létrehozását jelenti, 10 tojóval az induláskor. Most ott tartunk, hogy a hely kijelölésre került, a tervek készen állnak. Egyezkedünk egy belga úriemberrel is, aki nagyüzemi csirketartással foglalkozik itt, Kinshasában. Ő eddig ketreceket ajánlott fel, amiknek most várjuk a pontos méreteit, hogy megkezdhessük az ól építését. Reméljük, hogy meg tudunk állapodni a kezdőállomány és némi táp biztosításában is a részéről és mielőbb megkezdhetjük az érdemi munkát!

A másik tervünk egy csemetekert létrehozása, hasznos fafajok nevelésére. Az eredeti elgondolás szerint mintegy 500-1000 db magot ültetnénk el és a megfelelő méretet elért csemetéket szétosztanánk az iskolásoknak. Elsősorban moringát és egyes gyümölcsfa fajokat. A moringát sok tudományos és egyéb fórumon emlegetik úgy, mint az afrikai élelmezési probléma egy esetleges megoldását. A fa minden része, a gyökerétől a magjáig hasznosítható, gyógyhatású és rendkívül gazdag vitaminokban, fehérjében és egyéb ásványi anyagokban, amik a helyiek mindennapos étrendjéből általában hiányoznak. Például a levelének őrleményét az ételbe keverve megelőzhető az egyoldalú táplálkozás kiváltotta számos negatív hatás. 

Tervünk megvalósítása azonban nem bizonyul itt olyan könnyű vállalkozásnak, mint aminek az hangozhat. Jelenleg minden lehető szálat megmozgatva magokra vadászunk, de eddig nem sok sikerrel jártunk. Voltunk például egy minisztériumnál, ami a környezettel és egyéb velejárókkal hivatott foglalkozni. Ott némi protokolláris mosolygást, bürökratikus útvesztőt követően azt a biztató választ kaptuk, hogy 250 USD kifizetése ellenében a ‘Miniszter Úr’ máris hajlandó lesz foglalkozni az ügyünkkel és valószínűleg annyi magot kaphatunk, amennyit csak akarunk. Távozásunk előtt a kisujján feltűnően nagy pecsétgyűrűt viselő ügyintézőnk a klimatizált irodájában még hozzáfűzte, hogy esetleg írhatunk egy kérelmet, személyes találkozót kérve a ‘Miniszter Úrtól’, hogy audiencia jelleggel megszánó jóságában bizakodva előadhassuk neki terveinket és igényeinket. Az ilyen sikertelen próbálkozások nem szegik azonban vadászkedvünket, már sikerült is találnunk egy, a városban működő moringatermesztő szervezetet nevekkel és telefonszámokkal. Reméljük ezúttal árajánlatok helyett zsákmánnyal gazdagodunk majd!

Nincsenek megjegyzések: